Καλάθι

  • Το καλάθι αγορών είναι άδειο!

Ιδιότητες

Καφές από Χαρούπι

  • 2021-02-23

Τι είναι το χαρούπι;

Η χαρουπιά, ή αλλιώς Ceratonia siliqua, έχει φρούτα που μοιάζουν με σκούρο καφέ μπιζέλι, τα οποία έχουν πολτό και σπόρους. Το χαρούπι είναι ένα γλυκό και υγιές υποκατάστατο της σοκολάτας. Τα οφέλη του για την υγεία είναι γνωστά εδώ και 4.000 χρόνια, οπότε και καταναλώνονταν στην αρχαία Ελλάδα.

Σύμφωνα με την «Εγκυκλοπαίδεια Θεραπευτικών Τροφίμων», οι Βρετανοί χημικοί του 19ου αιώνα πούλησαν λοβό χαρουπιού σε τραγουδιστές. Το μάσημα των χαρουπιών, βοηθούσε τους τραγουδιστές να διατηρήσουν υγιής φωνητικές χορδές και να καταπραΰνουν και να καθαρίζουν το λαιμό τους. Παρακάτω θα μιλήσουμε αναλυτικότερα για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το χαρούπι σήμερα και τι είδους οφέλη έχει για την υγεία.

Από πού προέρχεται το χαρούπι;

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν χαρούπια, τα οποία βέβαια τώρα καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο, από την Ινδία έως την Αυστραλία.

Κάθε χαρουπιά είναι ένα γένος, οπότε χρειάζεται ένα αρσενικό και θηλυκό δέντρο για την παραγωγή λοβών χαρουπιού. Ένα μόνο αρσενικό δέντρο μπορεί να γονιμοποιήσει έως και 20 θηλυκά δέντρα. Μετά από έξι ή επτά χρόνια, η χαρουπιά είναι έτοιμη να παράγει το σπόρο της.

Μόλις γονιμοποιηθεί ένα θηλυκό δέντρο χαρουπιού, παράγει εκατοντάδες κιλά σκούρο καφέ λοβό γεμάτο με καφέ πολτό και μικροσκοπικούς σπόρους. Η συγκομιδή των λοβών γίνεται τους φθινοπωρινούς μήνες.

Το χαρούπι πωλείται ως:

  • ολόκληρο φρούτο
  • σκόνη
  • σιρόπι
  • μακαρόνια
  • παξιμάδι
  • μπισκοτάκια

και άλλα γλυκίσματα

Οι άνθρωποι που προσθέτουν το χαρούπι στη διατροφή τους έχουν δει οφέλη, όπως απώλεια βάρους και μείωση των προβλημάτων στο στομάχι.

Πώς χρησιμοποιείται το χαρούπι;

Η πιο συνηθισμένη χρήση για χαρούπι είναι στα τρόφιμα. Το χαρούπι έχει παρόμοια γεύση με τη σοκολάτα και είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση γιατί:

  • έχει πολλές ίνες
  • έχει αντιοξειδωτικά
  • έχει χαμηλές ποσότητες λίπους και ζάχαρης
  • είναι χωρίς καφεΐνη
  • είναι χωρίς γλουτένη

Επειδή το χαρούπι είναι φυσικά γλυκό, μπορεί να σας βοηθήσει να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για ζάχαρη. Εάν διαπιστώσετε ότι δεν είναι αρκετά γλυκό για το γούστο σας, δοκιμάστε να προσθέσετε και κάποιο άλλο γλυκαντικό όπως στέβια.

Κατά το μαγείρεμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε το χαρούπι με σοκολάτα σε αναλογία 1 προς 1.

Το χαρούπι επίσης, είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή είναι vegan.

Ποια είναι τα οφέλη του χαρουπιού;

1. Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό συστατικό για την υγεία των δοντιών και των οστών. Το ασβέστιο, όπως όλοι γνωρίζουν, βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στο γάλα. Ωστόσο, οι σπόροι χαρουπιού περιέχουν 3 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα. Οπότε η κατανάλωσή του μπορεί να καλύψει το 70% του ημερήσιου ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός.

2. Χάρη στην υψηλή ποσότητα φωσφόρου που περιέχει, αυξάνει την αντίσταση του σώματος και ενισχύει την ανοσία. Είναι μία τροφή που θα έπρεπε να καταναλώνεται ειδικά από παιδία στην ηλικία ανάπτυξης, αλλά και από γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

3. Η σκόνη χαρουπιού είναι πλούσια σε ορυκτό ψευδάργυρο. Ανακατεύοντας τη σκόνη σε ένα ποτήρι ζεστό νερό, βοηθάει στη ρύθμιση των ορμονών στο σώμα.

4. Μπορεί να το καταναλώσει ως φυσικό φάρμακο σε άτομα με άσθμα και δύσπνοια. Αυτή η θρεπτική ουσία με υψηλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθαρίζει τους μολυσμένους ιούς στο λαιμό και ανακουφίζει τους πνεύμονες και απομακρύνει τη φλεγμονή στο λαιμό ως φλέγμα.

5. Είναι καλό για την κόπωση και το στρες αποτρέποντας την παραμόρφωση των νευρικών κυττάρων. Ειδικά, ο καφές που φτιάχνεται από χαρούπι αφαιρεί την κόπωση χωρίς ίχνος καφεΐνης.

Ποιά είναι τα οφέλη του καφέ από χαρούπι;

1. Ο καφές χαρουπιού, αποτρέπει την κοινή διάρροια και είναι καλός για πεπτικά προβλήματα. Ρυθμίζει το μεταβολισμό αυξάνοντας την εντερική χλωρίδα.

2. Οι ειδικοί αντιμετωπίζουν ένα κοινό πρόβλημα υγείας, την αναιμία.

3. Χάρη στο υψηλό ασβέστιο που περιέχει, ενισχύει τα οστά και τους μυς.

4. Είναι απαραίτητο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος προκειμένου να αποφευχθούν ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού. Όντας πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, το χαρούπι εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες στο ανοσοποιητικό σύστημα.

5. Δεδομένου ότι είναι επιβλαβές για διαβητικούς και ασθενείς με παχυσαρκία να καταναλώνουν ζάχαρη, οι ειδικοί προτείνουν το χαρούπι, που είναι πλούσιο σε φυσικά ζάχαρα και έχει γλυκιά γεύση.

6. Είναι καλό για καρδιακές και αγγειακές παθήσεις μειώνοντας την κακή χοληστερόλη.

Πώς να φτιάξετε τον καφέ σας;

Ο καφές από χαρούπι μπορεί να παρασκευαστεί όπως ο καφές φίλτρου, ο εσπρέσο, ο ελληνικός ή ο φραπέ.
Αν προτιμάτε τον καφέ σας παγωμένο, μπορείτε να προσθέσετε παγάκια ή να τον βάλετε στο ψυγείο.

Ο καφές από χαρούπι μπορεί να συνδυαστεί με κανονικό καφέ για να ελαττώσει την καφεΐνη και να προσθέσει βιταμίνες.



Πώς να φτιάξετε καφέ με κατσικίσιο γάλα;

Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού καφέ χαρουπιού σε μισό φλιτζάνι γάλα και ανακατέψτε καλά έως ότου βράσει ο καφές. 
Σερβίρετε στο φλιτζάνι, σας κανονικός καφές!


Πηγές:

https://www.bluewoman.net/what-are-the-benefits-of-carob-seed-what-is-the-use-of-coffee-made-from-carob/

https://www.healthline.com/health/5-best-things-about-carob#uses

Κερδίστε 10% έκπτωση με την εγγραφή σας

Για νέα, προσφορές & εκπτώσεις